Mijn klant wil toch nooit iets…

Mijn klant wil toch nooit iets…

Kies en je wordt gekozen

Het is zo waar, als je jouw salon duidelijk positioneert, dan trek je gemakkelijk de juiste klanten aan. Heel vaak hoor ik van schoonheidsspecialisten dat het best goed gaat om nieuwe, specialistische behandelingen en producten aan nieuwe klanten te verkopen. Maar de bestaande klanten… dat is soms nog best heel lastig…

Waarschijnlijk ben je ooit ‘gewoon’ van start gegaan met je salon. En wellicht ook nog met nogal lage prijzen “omdat je nog maar net begon”. Met het idee dat je het later wel omhoog zou brengen… Inmiddels ben je jaren verder en heb je je flink ontwikkeld. Je hebt veel kennis en ervaring opgedaan en misschien heb je je gespecialiseerd. Je zou graag willen dat je bestaande klanten ook jouw specialistische behandelingen willen en dat ze jouw productadviezen opvolgen. Dat ze jou zien als de expert die je inmiddels bent.

Meer artikelen

Met de juiste focus het nieuwe jaar in: Zakelijke en Persoonlijke doelen voor Schoonheidsspecialisten en andere ondernemers in de Wellness- en Lifestyle branche!

Nu het einde van het jaar dichterbij komt, is het de perfecte tijd om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat het nieuwe jaar je zal gaan brengen. Dit blog gaat over het stellen van duidelijke zakelijke en persoonlijke doelen, omdat ik geloof dat het hebben van de juiste focus de sleutel is tot een succesvol en bevredigend 2024.

In 5 stappen naar een succesvol 2024:

 

1. Reflectie op het afgelopen jaar

Voordat je aan de slag gaat met je plannen voor het nieuwe jaar, is het belangrijk om terug te kijken en te leren van de periode die achter je ligt.

Ken je het verhaal van de houthakker? Het is een metafoor die je het belang van reflecteren duidelijk maakt.

Er was eens een houthakker…..

Op de eerste dag bij zijn nieuwe werkgever ging hij enthousiast aan het werk. Hij kapte achttien bomen. De volgende dag stond hij wat vroeger op, vastbesloten om het nog beter te doen. Hij kapte vijftien bomen. “Ik zal wel moe zijn”, dacht hij. “Morgen gaat het vast weer beter. ”De volgende dag kapte hij er negen, daarna vijf en de laatste dag was hij de hele middag bezig om zijn tweede boom te kappen. Ongerust over zijn toekomst bij het bedrijf ging hij naar zijn leidinggevende en die vroeg hem: ”Wanneer heb je voor het laatst je bijl geslepen? ”Hij antwoordde: “Slijpen? Ik heb geen tijd gehad om te slijpen, want ik heb het veel te druk met kappen.”

In plaats van de tijd te nemen om effectiever te worden, blijven we door ploeteren met een botte bijl. Als je regelmatig de tijd neemt voor reflectie, blijf je scherp op alle gebieden. Neem de tijd om echt naar jezelf te kijken en te luisteren.

Ruimte maken voor reflectie is heel belangrijk als je in je kracht wilt blijven staan en iets voor jezelf en je klanten wilt betekenen. Reflectie zorgt voor verbinding tussen je waarden, opvattingen en je werkzaamheden. Bewust tijd maken voor reflectie zorgt bovendien voor veel effectiever gedrag.

“We hebben haast, dus we gaan eens rustig zitten” (Chinees gezegde)

 

2. Welke zakelijke doelen heb je voor je bedrijf in 2024?

  • Nieuwe of andere klanten aantrekken.
  • De klanttevredenheid verhogen.
  • Meer omzet of meer winst.
  • Een groeistrategie bepalen voor de salon of praktijk.
  • Juist minder werken of met een specifieke focus verder gaan.
  • De efficiëntie in de salon of praktijk verbeteren.
  • Je online zichtbaarheid verbeteren, aan de slag met social media voor de salon of praktijk.

Wat je doelen ook zijn, begin met het einde voor ogen, dan weet je waar je naar toe wilt. Zonder duidelijke bestemming weet je niet waar je naar toe gaat. Als je bestemming bekend is, vind je een weg om er te komen. Waar wil je naar toe? En waarom? Je hoeft nu nog niet te weten HOE je er komt, maar wel precies waar je naar toe wilt. Welke bestemming toets jij in op je navigatiesysteem?

Duidelijke keuzes geven je richting, waardoor je vastberaden aan de slag gaat. Ook zorgt het ervoor dat je actiever en creatiever wordt. Wanneer je een duidelijk doel hebt, zul je minder excuses vinden. Je voelt een gezonde druk om de doelen te behalen. Als je gaat voor vage doelen, dan heb je nog veel mogelijkheden om te ontsnappen. Dan probeer je eigenlijk maar wat. 

Doelen zorgen voor focus, motivatie en persoonlijke groei.

Met een doel maak je de ideeën die in je hoofd zitten concreet. Wanneer je jouw ideeën op papier zet, kun je een plan maken om ze te realiseren.

Doelen zorgen voor motivatie.

Wanneer je je doelen bereikt, voel je je succesvol.

Doelen helpen je het gevoel van succes te ervaren.

Het realiseren van je doelen, geeft een goed gevoel.

 

Doelen zorgen voor persoonlijke groei.

Om je bedoelen te bereiken is het vaak nodig om nieuwe vaardigheden te leren of dingen te doen die je nog nooit hebt gedaan.

“Don’t go through life, grow through life!”

Groot dromen mag, maar als je doel heel groot is, maak dan kleinere tussenstappen om uiteindelijk je doel te bereiken. Het moet wel reëel zijn, anders werkt het demotiverend.

 

3. Wat zijn je persoonlijke doelen voor 2024?

Wat vind jij belangrijk in je privéleven? Wat zijn de prioriteiten en wat zijn bijzaken? Heb je een goede balans tussen werk en privé? En hoe zit het met zelfzorg? Wanneer je werkzaam bent in de beauty-, wellness-, lifestyle of gezondheidsbranche, dan zorg je heel goed voor anderen. Maar…  vergeet je jezelf niet? Het helder hebben van jouw persoonlijke doelen en prioriteiten helpt je bij de juiste time management: waar wil jij je tijd wel en juist niet aan besteden?

 

4. Beauty- en wellnesstrends 2024

Waar liggen de kansen voor schoonheidsspecialisten en in de wellness- en lifestyle branche?  

Welke ontwikkelingen en trends zijn er op jouw vakgebied? En welke trends passen wel of juist niet bij jou en je bedrijf? Hoe authentieker je bent, hoe beter!

Je hoeft niet alle trends te volgen!

 

5. Het maken van een visiebord

Plannen maken is leuk, maar hoe zorg je er nu voor dat ze - door de hectiek van alledag - niet naar de achtergrond verdwijnen.

Een handig hulpmiddel het realiseren van je doelen is een visiebord (vision board).

Een visiebord is een collage van foto’s van de doelen en dromen die je wilt waarmaken. Dit kan zowel op zakelijk – als op persoonlijk vlak.

Met een visiebord maak je compact en concreet je exacte doelen zichtbaar. Je kunt een collage maken door foto’s en plaatjes op een mooi vel papier te plakken. Of je doet dit bijvoorbeeld digitaal, op Pinterest of in Canva. Je visiebord zorgt er voor dat je optimistisch blijft, ook op momenten waarop je de moed of motivatie even verliest. Wanneer je iets vaak genoeg en vol overtuiging herhaalt, wordt het je realiteit. Zorg ervoor dat je je visiebord dagelijks ziet.

 

WORKSHOP SUCCESVOL 2024

Wanneer je jouw visiebord in slechts één dag klaar wilt hebben, zonder dat je er thuis nog mee aan de slag moet, kom dan naar de live workshop SUCCESVOL 2024 op woensdag 17 januari in Sneek. Aan je eigen doelen werken met gelijkgestemde collega’s, inspiratie op locatie. Meer informatie of aanmelden voor de workshop: Meer info workshop succesvol 2024

 

Dus, ben je schoonheidsspecialist of beauty- wellness- lifestyle ondernemer; je hebt de kracht om je dromen waar te maken en van 2024 een succesvol jaar te maken! Stel duidelijke doelen, creëer een visiebord dat je inspireert en blijf jezelf ontwikkelen. Vind je het lastig om alleen je doelen te bepalen of je eraan te houden? Wil je graag persoonlijke begeleiding? Dan is een coachtraject op maat echt iets voor jou!

Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek en je weet binnen een half uur wat ik voor je kan betekenen. Ja, ik wil graag een oriëntatiegesprek!

Samen maken we jou nog succesvoller!

10 tips om het imago van je website te verbeteren

Doe de gewone dingen ongewoon goed.

Probeer de beste in jouw soort te zijn, net iets beter dan collega’s met hetzelfde aanbod. Zorg dat je altijd kwaliteit levert. Bij alle klanten. Ook bij die vervelende klant en ook bij de behandelingen die je liever niet meer zou doen (maar wel aanbiedt…).

Zorg voor een buitengewone klantbeleving

Maak het speciaal! Besteed aandacht aan alle details wanneer je klant jouw salon bezoekt. Van ontvangst, tot het afrekenen. Van de sfeer in de salon tot het zeeppompje bij het toilet. Van behandeling tot advies. Van het maken van een afspraak, tot nazorg. Etc., etc.

Jouw eigen, unieke route naar een succesvolle(re) salon.

Wat was het fijn dat we vorig weekend eindelijk weer live naar de vakbeurs konden! Ik was alle dagen van de partij op de Beauty Trade Special in Utrecht en heb genoten van alle nieuwe contacten en het weerzien met zoveel oude bekenden. Ik mocht elke dag de presentatie “Jouw eigen, unieke route naar een succesvolle(re) salon” verzorgen. Er was veel belangstelling en ook veel herkenning.

Misschien herken je het zelf ook wel…

Dat je thuiskomt na een beursbezoek met leuke nieuwe dingen, om er vervolgens achter te komen dat het op de één of andere manier niet werkt bij jouw in de salon? Of misschien word je wel eens onzeker door wat je bij collega’s allemaal voorbij ziet komen op social media? Of heb je soms het gevoel dat het je overkomt in de salon, dat je als het ware geleefd wordt. Hoe kun je er voor zorgen dat je voortaan alleen de keuzes maakt die goed voor jou en je salon zijn? Hoe zorg je er nu voor dat jij zelf je koers bepaalt?

Na het lezen van dit blog weet je beter wat er wel en niet bij je past en zal je gemakkelijker de juiste keuzes maken en ook veel krachtiger overkomen!

Maar dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan….

Is het eigenlijk wel helder voor je klant waar jij (inmiddels) voor staat? Weet ze eigenlijk wat je allemaal kan? Of denk je dat ze het wel weet….

En doe je ook bij je bestaande klant nog wel eens een ‘intake’ en maak je daar dan ook een hele speciale ervaring van? Vraag je haar nog wel eens wat haar huidwens is? Huidwensen kunnen namelijk veranderen!  Is ze zich bewust van haar huid en wat jij daaraan zou kunnen verbeteren? Want als je je niet bewust bent van een probleem, dan heb je immers niks aan een oplossing…

Ruis verwijderen

Als je heel duidelijk weet waar je voor staat, dan weet je waarschijnlijk ook waar je niet (meer) voor staat. Dus neem afscheid van de behandelingen, producten etc. die niet meer bij je passen.

Op deze manier krijg je ook voor jezelf een duidelijke focus. Als je ‘niet meer van de make-up bent’, dan verwijder je bijvoorbeeld ook je (bruids-)make up arrangementen van je website en prijslijst. En dan heb je niet een grote make-up display op een centrale plek in je salon staan.

Klanten die niet willen

Wat doe je met de klanten die echt niks anders willen, dan de behandeling die ze altijd hebben gedaan? Wat je vooral niet moet doen, is deze klanten met tegenzin behandelen of zelfs een beetje op ze neerkijken (ze wil toch nooit iets…). Dat is niet eerlijk, want voorheen was je maar al te blij met ze.  En jij bent degene die veranderd is!

En, zou het ook kunnen dat je ego een rol speelt? Voel je je wel op waarde geschat door jouw klanten van het eerste uur, die zeggen ‘doe maar weer de gewone behandeling’? Of voel je je bij hen opeens weer de schoonheidsspecialist die je was toen je net begon en misschien nog onzeker was?

In mijn ogen heb je twee opties:

Je neemt afscheid van ze op een open en oprechte manier. Je legt uit waar jij nu voor staat en je kunt ze bijvoorbeeld doorverwijzen naar een collega die wel de behandelingen geeft waar jij mee wilt stoppen.

Je blijft deze klanten met liefde en aandacht hun oude, vertrouwde behandeling geven en bent ze dankbaar dat ze jou hebben gebracht waar je nu staat en dat ze je altijd trouw zijn gebleven Misschien zijn deze klanten wel hele goede ambassadeurs voor jou! Wel is het verstandig om deze behandelingen niet meer te vermelden op de website of prijslijst en je hele salon in te richten op jouw nieuwe stijl.

En soms, wanneer je het loslaat, dan gebeurt het opeens wel….

Als je naar jouw huidige klantenbestand kijkt; hoe sta jij dan bekend? En…. Hoe zou je graag bekend willen staan?

Kun je wel wat hulp en inspiratie gebruiken?

Wil je ontdekken wie jouw ideale klant is? En je salon heel goed positioneren? Een persoonlijk 1-op-1 coachtraject is hiervoor heel geschikt. Ik help je om het helemaal helder te krijgen, zodat jij je focus weer scherp hebt. Een 1-op-1 coachtraject duurt gemiddeld een maand of 3.

Workshops

Vind je het fijner om samen met collega’s aan de slag te gaan? Ik organiseer een aantal super leuke, ééndaagse workshops:

JOUW PERSOONLIJKE WAARDEN VERTALEN  NAAR EEN SUCCESVOL SALONCONCEPT

Ontdek waar jij uniek in bent en hoe je de juiste klanten aantrekt; klanten die alles willen wat jij ze adviseert. Deze workshop geeft veel helderheid in wat wel en niet bij je past en helpt je om de juiste keuzes voor jezelf en voor je salon te maken.

Wanneer: 16 mei of 4 juli 2022

VERKOPEN MET GEMAK EN EEN GOED GEVOEL

Hoe verkoop je je behandelingen en producten aan je klanten? En hoe krijg je ook je klanten ‘die nooit iets willen’ enthousiast? Leer alles over het simpele stappenplan waarmee ook jij minimaal 50% van je omzet uit de verkoop haalt!

Wanneer: 9 mei of 20 juni 2022

De workshops zijn van 10.00 – 16.00 uur op een inspirerende locatie in hartje Sneek. Compleet verzorgde dag: € 198 excl. BTW.

Neem voor meer informatie, aanmelden of een intakegesprek contact met mij op via info@johannanauta.nl.

Samen maken we jouw salon nog succesvoller!