Ook binnen je comfortzone kun je heel goed groeien.

Ook binnen je comfortzone kun je heel goed groeien.

Volgens een veelgebruikte quote vindt groei altijd plaats buiten je comfortzone. Maar is dat ook echt zo? Ik vind van niet. Het is waar dat je soms buiten die comfortzone moet om te groeien. Maar juist ook binnen jouw comfortzone kan zoveel groei plaatsvinden!

Als je wilt groeien met je salon, dan focus je je vaak op de dingen die je nog niet goed kunt. Dingen die je bijvoorbeeld ziet bij andere collega’s en waarin zij succesvol lijken te zijn.

Maar passen die dingen ook bij jou? Wanneer je het bijvoorbeeld vreselijk vindt om zelf op de voorgrond te treden, heeft het dan zin om filmpjes op te nemen voor je social media, waarbij je je zeer ongemakkelijk voelt en in de camera kijkt als een geschrokken ree in de koplampen van een naderende auto? Ik denk het niet… Maar je kunt op heel veel manieren zichtbaar zijn als schoonheidsspecialist en met je salon, ook op de manier die bij jou past.

Of misschien ben je niet zo sterk in het verkopen van producten. Heeft het dan zin om de hele set voor je klanten neer te zetten, omdat je het op een verkooptraining zo hebt geleerd, als je je daar helemaal niet prettig bij voelt? Of zou je ook andere manieren kunnen vinden? Manieren die wel goed bij jou passen. Ook jij kunt verkopen met gemak en een goed gevoel. Als je maar weet hoe.

Ik bedoel hiermee niet dat je nooit dingen moet doen die je spannend vindt, zeker niet. Soms moet je over je angst heen stappen en wel gaan doen wat je eng vindt. Maar bedenk goed waarom je iets wilt leren. Doe je het omdat het je iets gaat brengen, omdat je er genoeg van hebt dat je iets niet durft? Treed dan je angst tegemoet! Wanneer je echter iets denkt te moeten doen omdat iedereen het doet of omdat het bij anderen succesvol is, is het waarschijnlijk helemaal niet nodig of verstandig.

Zou het niet een goed idee zijn om eens stil te staan bij waar je juist heel goed in bent? Dat zijn vaak de dingen die je zelf maar heel gewoon vindt. Wat waarderen jouw klanten in je? En wat zou het je brengen om deze punten juist extra te ontwikkelen en naar voren te brengen, in plaats van het maar heel gewoon te vinden? Want daar ligt juist jouw kracht!!

En hoe kun je het op een manier naar buiten brengen waarbij je je wel comfortabel voelt?

Welke complimenten (die je misschien gewoon wegwuift) krijg jij van je klanten? Wat ‘vinden’ ze bij jou? Wat doe je graag en waarin ben je goed? Probeer daar dan nog beter in te worden!

Tijdens de coaching beginnen we hier meestal mee. Wie ben je, waar geloof je in, waar ben je goed in, wat zijn je drijfveren etc. En dat is soms best moeilijk. Want wanneer je van nature nogal onzeker en bescheiden bent, dan plaats je anderen, zoals collega-schoonheidsspecialisten, al snel boven je (“Zij zijn veel beter”). Maar ook wanneer je heel perfectionistisch bent, kan het lastig zijn, want je doet het nooit goed genoeg. Dit kan een grote rem zijn op de groei van je salon, maar ook op jouw persoonlijke groei. En dat is zo jammer!

Dus probeer er achter te komen waar jouw kracht ligt en ga juist daar eens mee aan de slag. Waarschijnlijk vind je dat ook veel leuker en krijg je er veel energie van. En weet je wat er dan gebeurt? Je comfortzone wordt groter! Veel groter.