Over authenticiteit, werken volgens je waarden, het beste maken van een situatie en de kracht van een uniek concept

Over authenticiteit, werken volgens je waarden, het beste maken van een situatie en de kracht van een uniek concept

In deze rubriek ga ik in gesprek met vrouwen met een inspirerend verhaal.

In deze eerste ‘in gesprek met…’ stel ik een aantal vragen aan Maria Kroezen-Åkersten van LaCasaMia Beauty in Emmen en vertegenwoordiger van het professionele, biologische en natuurlijke cosmeticamerk MARIA ÅKERBERG uit Zweden.  

Ruim 20 jaar geleden leerde ik de van oorsprong Zweedse Maria kennen, toen ze haar schoonheidssalon in Emmen opende en ik als accountmanager werkte voor La Tinta Cosmétique.  Maria ging werken met onze Barbara Bort make-up en ik mocht haar de eerste jaren daarbij ondersteunen. Maria en ik hadden destijds al een klik en in de loop der jaren kwamen we elkaar geregeld weer tegen. Afgelopen juni raakten we weer in gesprek en kwamen we er achter dat we veel raakvlakken hebben. Tijdens mijn coachtrajecten hamer ik altijd op authenticiteit, werken volgens je persoonlijke waarden en het denken in mogelijkheden. Graag wil ik het verhaal van Maria met je delen, wellicht haal je er inspiratie uit!

Meer artikelen

Met de juiste focus het nieuwe jaar in: Zakelijke en Persoonlijke doelen voor Schoonheidsspecialisten en andere ondernemers in de Wellness- en Lifestyle branche!

Nu het einde van het jaar dichterbij komt, is het de perfecte tijd om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat het nieuwe jaar je zal gaan brengen. Dit blog gaat over het stellen van duidelijke zakelijke en persoonlijke doelen, omdat ik geloof dat het hebben van de juiste focus de sleutel is tot een succesvol en bevredigend 2024.

In 5 stappen naar een succesvol 2024:

 

1. Reflectie op het afgelopen jaar

Voordat je aan de slag gaat met je plannen voor het nieuwe jaar, is het belangrijk om terug te kijken en te leren van de periode die achter je ligt.

Ken je het verhaal van de houthakker? Het is een metafoor die je het belang van reflecteren duidelijk maakt.

Er was eens een houthakker…..

Op de eerste dag bij zijn nieuwe werkgever ging hij enthousiast aan het werk. Hij kapte achttien bomen. De volgende dag stond hij wat vroeger op, vastbesloten om het nog beter te doen. Hij kapte vijftien bomen. “Ik zal wel moe zijn”, dacht hij. “Morgen gaat het vast weer beter. ”De volgende dag kapte hij er negen, daarna vijf en de laatste dag was hij de hele middag bezig om zijn tweede boom te kappen. Ongerust over zijn toekomst bij het bedrijf ging hij naar zijn leidinggevende en die vroeg hem: ”Wanneer heb je voor het laatst je bijl geslepen? ”Hij antwoordde: “Slijpen? Ik heb geen tijd gehad om te slijpen, want ik heb het veel te druk met kappen.”

In plaats van de tijd te nemen om effectiever te worden, blijven we door ploeteren met een botte bijl. Als je regelmatig de tijd neemt voor reflectie, blijf je scherp op alle gebieden. Neem de tijd om echt naar jezelf te kijken en te luisteren.

Ruimte maken voor reflectie is heel belangrijk als je in je kracht wilt blijven staan en iets voor jezelf en je klanten wilt betekenen. Reflectie zorgt voor verbinding tussen je waarden, opvattingen en je werkzaamheden. Bewust tijd maken voor reflectie zorgt bovendien voor veel effectiever gedrag.

“We hebben haast, dus we gaan eens rustig zitten” (Chinees gezegde)

 

2. Welke zakelijke doelen heb je voor je bedrijf in 2024?

  • Nieuwe of andere klanten aantrekken.
  • De klanttevredenheid verhogen.
  • Meer omzet of meer winst.
  • Een groeistrategie bepalen voor de salon of praktijk.
  • Juist minder werken of met een specifieke focus verder gaan.
  • De efficiëntie in de salon of praktijk verbeteren.
  • Je online zichtbaarheid verbeteren, aan de slag met social media voor de salon of praktijk.

Wat je doelen ook zijn, begin met het einde voor ogen, dan weet je waar je naar toe wilt. Zonder duidelijke bestemming weet je niet waar je naar toe gaat. Als je bestemming bekend is, vind je een weg om er te komen. Waar wil je naar toe? En waarom? Je hoeft nu nog niet te weten HOE je er komt, maar wel precies waar je naar toe wilt. Welke bestemming toets jij in op je navigatiesysteem?

Duidelijke keuzes geven je richting, waardoor je vastberaden aan de slag gaat. Ook zorgt het ervoor dat je actiever en creatiever wordt. Wanneer je een duidelijk doel hebt, zul je minder excuses vinden. Je voelt een gezonde druk om de doelen te behalen. Als je gaat voor vage doelen, dan heb je nog veel mogelijkheden om te ontsnappen. Dan probeer je eigenlijk maar wat. 

Doelen zorgen voor focus, motivatie en persoonlijke groei.

Met een doel maak je de ideeën die in je hoofd zitten concreet. Wanneer je jouw ideeën op papier zet, kun je een plan maken om ze te realiseren.

Doelen zorgen voor motivatie.

Wanneer je je doelen bereikt, voel je je succesvol.

Doelen helpen je het gevoel van succes te ervaren.

Het realiseren van je doelen, geeft een goed gevoel.

 

Doelen zorgen voor persoonlijke groei.

Om je bedoelen te bereiken is het vaak nodig om nieuwe vaardigheden te leren of dingen te doen die je nog nooit hebt gedaan.

“Don’t go through life, grow through life!”

Groot dromen mag, maar als je doel heel groot is, maak dan kleinere tussenstappen om uiteindelijk je doel te bereiken. Het moet wel reëel zijn, anders werkt het demotiverend.

 

3. Wat zijn je persoonlijke doelen voor 2024?

Wat vind jij belangrijk in je privéleven? Wat zijn de prioriteiten en wat zijn bijzaken? Heb je een goede balans tussen werk en privé? En hoe zit het met zelfzorg? Wanneer je werkzaam bent in de beauty-, wellness-, lifestyle of gezondheidsbranche, dan zorg je heel goed voor anderen. Maar…  vergeet je jezelf niet? Het helder hebben van jouw persoonlijke doelen en prioriteiten helpt je bij de juiste time management: waar wil jij je tijd wel en juist niet aan besteden?

 

4. Beauty- en wellnesstrends 2024

Waar liggen de kansen voor schoonheidsspecialisten en in de wellness- en lifestyle branche?  

Welke ontwikkelingen en trends zijn er op jouw vakgebied? En welke trends passen wel of juist niet bij jou en je bedrijf? Hoe authentieker je bent, hoe beter!

Je hoeft niet alle trends te volgen!

 

5. Het maken van een visiebord

Plannen maken is leuk, maar hoe zorg je er nu voor dat ze - door de hectiek van alledag - niet naar de achtergrond verdwijnen.

Een handig hulpmiddel het realiseren van je doelen is een visiebord (vision board).

Een visiebord is een collage van foto’s van de doelen en dromen die je wilt waarmaken. Dit kan zowel op zakelijk – als op persoonlijk vlak.

Met een visiebord maak je compact en concreet je exacte doelen zichtbaar. Je kunt een collage maken door foto’s en plaatjes op een mooi vel papier te plakken. Of je doet dit bijvoorbeeld digitaal, op Pinterest of in Canva. Je visiebord zorgt er voor dat je optimistisch blijft, ook op momenten waarop je de moed of motivatie even verliest. Wanneer je iets vaak genoeg en vol overtuiging herhaalt, wordt het je realiteit. Zorg ervoor dat je je visiebord dagelijks ziet.

 

WORKSHOP SUCCESVOL 2024

Wanneer je jouw visiebord in slechts één dag klaar wilt hebben, zonder dat je er thuis nog mee aan de slag moet, kom dan naar de live workshop SUCCESVOL 2024 op woensdag 17 januari in Sneek. Aan je eigen doelen werken met gelijkgestemde collega’s, inspiratie op locatie. Meer informatie of aanmelden voor de workshop: Meer info workshop succesvol 2024

 

Dus, ben je schoonheidsspecialist of beauty- wellness- lifestyle ondernemer; je hebt de kracht om je dromen waar te maken en van 2024 een succesvol jaar te maken! Stel duidelijke doelen, creëer een visiebord dat je inspireert en blijf jezelf ontwikkelen. Vind je het lastig om alleen je doelen te bepalen of je eraan te houden? Wil je graag persoonlijke begeleiding? Dan is een coachtraject op maat echt iets voor jou!

Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek en je weet binnen een half uur wat ik voor je kan betekenen. Ja, ik wil graag een oriëntatiegesprek!

Samen maken we jou nog succesvoller!

10 tips om het imago van je website te verbeteren

Doe de gewone dingen ongewoon goed.

Probeer de beste in jouw soort te zijn, net iets beter dan collega’s met hetzelfde aanbod. Zorg dat je altijd kwaliteit levert. Bij alle klanten. Ook bij die vervelende klant en ook bij de behandelingen die je liever niet meer zou doen (maar wel aanbiedt…).

Zorg voor een buitengewone klantbeleving

Maak het speciaal! Besteed aandacht aan alle details wanneer je klant jouw salon bezoekt. Van ontvangst, tot het afrekenen. Van de sfeer in de salon tot het zeeppompje bij het toilet. Van behandeling tot advies. Van het maken van een afspraak, tot nazorg. Etc., etc.

Jouw eigen, unieke route naar een succesvolle(re) salon.

Wat was het fijn dat we vorig weekend eindelijk weer live naar de vakbeurs konden! Ik was alle dagen van de partij op de Beauty Trade Special in Utrecht en heb genoten van alle nieuwe contacten en het weerzien met zoveel oude bekenden. Ik mocht elke dag de presentatie “Jouw eigen, unieke route naar een succesvolle(re) salon” verzorgen. Er was veel belangstelling en ook veel herkenning.

Misschien herken je het zelf ook wel…

Dat je thuiskomt na een beursbezoek met leuke nieuwe dingen, om er vervolgens achter te komen dat het op de één of andere manier niet werkt bij jouw in de salon? Of misschien word je wel eens onzeker door wat je bij collega’s allemaal voorbij ziet komen op social media? Of heb je soms het gevoel dat het je overkomt in de salon, dat je als het ware geleefd wordt. Hoe kun je er voor zorgen dat je voortaan alleen de keuzes maakt die goed voor jou en je salon zijn? Hoe zorg je er nu voor dat jij zelf je koers bepaalt?

Na het lezen van dit blog weet je beter wat er wel en niet bij je past en zal je gemakkelijker de juiste keuzes maken en ook veel krachtiger overkomen!

Tijdens mijn coachtrajecten besteden we vaak de eerste sessie aan de persoon achter de salon. Wie ben je? Wat vind je belangrijk? Wat zijn jouw persoonlijke waarden en drijfveren? Hoe komt datgene dat je diep van binnen belangrijk vindt, naar voren in je salon? Hoe is dat voor jou? Hoe komen jouw persoonlijke waarden naar voren in je huidige werk?

Mijn 3 kernwaarden zijn: gezondheid, passie en kwaliteit. Dit vind je terug in alles wat ik doe, zowel in mijn werk als privé. Mijn werk is mijn passie en ik heb het zelf eigenlijk gecreëerd, door begin 2014 contact op te nemen met het Zweedse merk MARIA ÅKERBERG. Ik was de eerste schoonheidsspecialist en later de eerste vertegenwoordiger buiten Scandinavië. Dit prachtige, duurzame en eerlijke huidverzorgingsmerk past volledig bij wie ik ben en waar ik voor sta. Ik vind het prachtig om collega’s en klanten te mogen begeleiden bij natuurzuivere huidverzorging en een gezondere kijk op lichaam, huid en geest (schoonheid van binnenuit). Het draait uiteindelijk om je gezondheid en mijn motto is: “Weet wat je smeert!”. Mijn oprechte passie voor de eerlijke producten en voor biologische en natuurzuivere huidverzorging helpt mij om mijn boodschap over te brengen. Ik hoor heel vaak: “Maria, het klinkt heel logisch wat je vertelt, maar ik wist het niet!”.

Je hebt het niet altijd voor het zeggen wat er op je pad komt. Maar je hebt wel invloed op hoe je er mee omgaat. Jij moest het werken in de salon opgeven, hoe ben je daar mee omgegaan?

In januari 2020 ben ik ongelukkig gevallen en heb ik mijn elleboog gebroken. Door de eerste lockdown in het voorjaar van 2020, kon ik niet op tijd beginnen met mijn revalidatie bij de fysiotherapeut. Het elleboog gewricht is daardoor niet goed hersteld met als gevolg dat het onmogelijk is geworden om behandelingen te geven. Dus tot mijn grote verdriet heb ik mijn werk als schoonheidsspecialist moeten opgeven. Ik heb het daar heel moeilijk mee gehad; het was niet mijn eigen beslissing en ik kon het niet afbouwen. Maar het was iets wat ik moest accepteren en loslaten. Heel fijn dat ik mijn werkzaamheden als vertegenwoordiger van MARIA ÅKERBERG verder kon uitbouwen en eigenlijk bevalt het me heel goed dat ik me nu volledig hierop kan focussen. Wel heb ik gelukkig nog regelmatig contact met mijn salonklanten voor product- en huidadvies!

Een onderdeel dat bij mijn saloncoaching vaak aan de orde komt, is het ontwikkelen van een sterk concept. Het concept van je bedrijf is de brug tussen je visie en je aanbod in de salon. Het onderscheidende vermogen van je concept is veel groter dan je aanbod aan behandelingen en producten. Wanneer je een uniek concept neerzet, heb je iets wat geen enkele concurrent heeft. Bij een sterk concept klopt alles, tot in de allerkleinste details! Alles wat je doet (of juist niet doet) en elke uiting moet je concept benadrukken. Ik vind dat  MARIA ÅKERBERG daar heel sterk in is; kun je daar iets over vertellen?

MARIA ÅKERBERG is een toonaangevend merk in professionele, biologische en natuurlijke huidverzorging uit Zweden. De producten van MARIA ÅKERBERG zijn goed voor zowel mens als milieu. Er wordt alleen gekozen voor producten die enkel natuurlijke mineralen en biologische ingrediënten bevatten en daarnaast staat duurzaamheid altijd voorop, van de op zonne-energie draaiende fabriek tot verpakkingsmateriaal en de keuze voor lokale telers en leveranciers. 

Wij geloven in huidverzorging die de natuurlijke schoonheid in ons allemaal naar voren brengt en die met een diepgaande verzorging blijvende resultaten weet neer te zetten. De huid kan zichzelf helpen, en wij willen daarbij helpen met diep doorwerkende producten die zorgen voor verzorging, hydratatie en herstel van de natuurlijke beschermende laag van de huid. Die filosofie is het uitgangspunt voor wat wij als merk beloven en je ziet hem terug in werkelijk alles wat we doen, tot in de kleinste details. Wij noemen dat Deepskin Organics®

Wil je in contact komen met Maria: kijk dan op https://lacasamia.nl/

Wil je meer weten over wat mijn coaching voor jou en je salon kan betekenen? Neem dan contact met mij op via info@johannanauta.nl of 06 25092702. Of plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek op: https://johannanauta.nl/1-op-1-saloncoaching/