Van frustatie en ‘doe maar de gewone behandeling” naar een duidelijke koers en visie.

Om inzicht te geven in hoe een 1-op-1 coachtraject er in de praktijk uit kan zien, deel ik regelmatig een verhaal uit de praktijk. Omdat alles wat we bespreken in de trajecten vertrouwelijk is, is de naam van de schoonheidsspecialist in dit verhaal gefingeerd.

Intake:

Tijdens het intakegesprek vertelt Emma dat het op zich best goed gaat met haar salon, maar dat ze er steeds minder voldoening uit haalt. Haar salon bestaat al ruim 25 jaar en ze wil nog graag een jaar of 10 doorgaan, maar soms twijfelt ze daaraan. Ze heeft een trouw klantenbestand, waarvan een groot aantal klanten al vanaf het begin bij haar komt. Emma heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld van heel verzorgend naar huid verbeterend. Ze heeft inmiddels 2 prachtige, huid verbeterende merken en biedt mooie, probleemoplossende behandelingen aan. Ze geeft aan dat nieuwe klanten wel meegaan in haar nieuwe manier van werken, maar dat juist haar trouwe klanten van het eerste uur nog steeds gaan voor ‘gewoon een lekkere behandeling”. Dit frustreert haar enorm.

Tijdens de intake stel ik met name heel veel vragen en kijken we of er een klik is om samen een traject in te gaan. Emma besluit om er voor te gaan.

Coachsessie 1/3:

Tijdens de eerste sessie staat Emma zelf centraal. Weer stel ik heel veel vragen. Wat zijn haar waarden? Wat zijn haar drijfveren? Waar krijgt ze energie van en waar juist niet? Etc.

Na afloop van de sessie stuur ik haar een verslag en een aantal “to-do’s”: opdrachten om uit te werken, allemaal gericht op Emma zelf en haar persoonlijke waarden, drijfveren en eigenschappen.

Coachsessie 2/3

Tijdens de tweede sessie bespreken we de persoonlijke waarden en drijfveren van Emma en tot welke inzichten ze is gekomen. We bespreken hoe ze deze waarden en drijfveren zou kunnen verwerken in haar salonconcept. Hoe zou ze haar salon het allerliefste zien? Welke behandelingen? Wie is haar ideale klant?

Na afloop van de sessie stuur ik haar weer een verslag en zaken om uit te werken. Deze keer gaat ze o.a. aan de slag met het maken van een visiebord, om inzichtelijk te krijgen waar ze naar toe wil met haar salon.

Coachsessie 3/3

Tijdens de derde sessie bespreken we haar visiebord, kijken we naar het profiel van haar ideale klant en hoeveel van deze ideale klanten er al in haar klantenbestand zitten etc.. We vertalen alles naar een uniek salonconcept. Een concept dat helemaal in harmonie is met de waarden, drijfveren en visie van Emma. Ook bespreken we hoe ze om gaat met de klanten van het eerste uur. Het voelt niet goed voor Emma om deze klanten te weigeren, daarom gaan we werken aan haar gevoel en verwachting bij deze klanten. Waar is ze ze dankbaar voor, kan ze ook haar eigen gevoel en verwachting bijstellen?

Ook na afloop van deze derde en laatste sessie krijgt Emma weer een verslag met de bijbehorende opdrachten. Ze maakt alles waar ze niet meer de focus op wil hebben minder zichtbaar. Zo heeft ze nu nog maar 1 ontspannende behandeling op haar prijslijst. Alle certificaten en diploma’s van ontspanningsmassages, manicure etc. worden weggehaald uit de salon en ook alle andere uitingen in de salon zijn volledig gericht op wat zij wil uitstralen. Bij de klanten van het eerste uur heeft ze nu een beter gevoel en raar maar waar, nu ze het een beetje heeft losgelaten, zijn er warempel klanten die zelf om een huid verbeterende behandeling vragen of nu wel producten voor thuis willen!

Na afloop van het 1-op-1 traject geeft Emma aan dat ze weer veel meer plezier in haar werk heeft en dat ze weer energie van krijgt. Ze heeft de regie en straalt dit ook uit. Doordat haar boodschap nu duidelijker is, gaan steeds meer mensen voor de behandelingen en kuren.

Onderhoudstraject

Omdat Emma het coachen heel fijn en stimulerend vond, heeft ze na afsluiting van het traject besloten om voor een ‘onderhoudstraject” te gaan. Bij een onderhoudstraject word je het hele jaar gecoacht. We hebben 3x een 1-op-1 coachgesprek en verder kun je steeds een beroep op mij doen voor inspiratie, feedback, een schop onder je … etc.

Bij Emma zijn we nu vooral bezig met hoe je nu een perfecte intake doet en verkooptechnieken. De afgelopen jaren lag het percentage behandelingen steeds op zo’n 70% en de verkoop op 30%. Inmiddels  (na 2 maanden) zit Emma op 50 / 50 en ik weet zeker dat ze er minimaal 30 / 70 van kan maken. Zonder het gevoel te hebben dat ze “verkoperig” over komt. Ook gaat ze dit jaar werken aan haar zichtbaarheid, met o.a. een social mediaplan.

Samen maken we jouw salon nog succesvoller!

Wil je weten wat een coachtraject voor jouw salon kan betekenen? Neem gerust contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.