Verkopen met gemak en een goed gevoel.

Verkopen met gemak en een goed gevoel.

Productverkoop is voor je salon nu misschien wel belangrijker dan ooit!

Wanneer je je toelegt op je productverkoop, is je omzet veel hoger, stabieler en behoud je voor een groot gedeelte gewoon je inkomsten, ook wanneer je geen behandelingen kunt geven. Ik ben er van overtuigd dat elke salon minimaal 50% van de omzet uit de verkoop kan halen. En wanneer je helemaal enthousiast wordt, kan dit wel oplopen tot 80%

Waarom vinden veel schoonheidsspecialisten verkopen zo lastig? Zien ze het als noodzakelijk kwaad?

Mindset

Ten eerste heeft het veel te maken met je mindset. Welk gevoel heb je bij verkopen? Vind je het opdringerig? Of vind je juist dat je klant recht op het meest complete advies voor haar huid en haar huidwens?

Ik hoor vaak dat schoonheidsspecialisten zeggen: “ik adviseer eerst maar een paar producten, dan kan ik dat later uitbreiden”. Ik denk juist dat je bij iedere klant het meest optimale advies moet geven. Je kunt wel aangeven wat in de eerste instantie het belangrijkste is, maar maak het plaatje wel compleet. Anders denkt je klant dat ze helemaal goed bezig is, maar zal ze niet het resultaat bereiken dat ze graag zou willen. Als je pas dan gaat vertellen wat ze nog extra zou kunnen doen, dan heb je haar eigenlijk eerst tekort gedaan. Ze had dat resultaat ook nu al kunnen hebben. Het voelt juist niet eerlijk wanneer je elke keer weer met een nieuw product op de proppen komt…

Meer artikelen

Met de juiste focus het nieuwe jaar in: Zakelijke en Persoonlijke doelen voor Schoonheidsspecialisten en andere ondernemers in de Wellness- en Lifestyle branche!

Nu het einde van het jaar dichterbij komt, is het de perfecte tijd om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat het nieuwe jaar je zal gaan brengen. Dit blog gaat over het stellen van duidelijke zakelijke en persoonlijke doelen, omdat ik geloof dat het hebben van de juiste focus de sleutel is tot een succesvol en bevredigend 2024.

In 5 stappen naar een succesvol 2024:

 

1. Reflectie op het afgelopen jaar

Voordat je aan de slag gaat met je plannen voor het nieuwe jaar, is het belangrijk om terug te kijken en te leren van de periode die achter je ligt.

Ken je het verhaal van de houthakker? Het is een metafoor die je het belang van reflecteren duidelijk maakt.

Er was eens een houthakker…..

Op de eerste dag bij zijn nieuwe werkgever ging hij enthousiast aan het werk. Hij kapte achttien bomen. De volgende dag stond hij wat vroeger op, vastbesloten om het nog beter te doen. Hij kapte vijftien bomen. “Ik zal wel moe zijn”, dacht hij. “Morgen gaat het vast weer beter. ”De volgende dag kapte hij er negen, daarna vijf en de laatste dag was hij de hele middag bezig om zijn tweede boom te kappen. Ongerust over zijn toekomst bij het bedrijf ging hij naar zijn leidinggevende en die vroeg hem: ”Wanneer heb je voor het laatst je bijl geslepen? ”Hij antwoordde: “Slijpen? Ik heb geen tijd gehad om te slijpen, want ik heb het veel te druk met kappen.”

In plaats van de tijd te nemen om effectiever te worden, blijven we door ploeteren met een botte bijl. Als je regelmatig de tijd neemt voor reflectie, blijf je scherp op alle gebieden. Neem de tijd om echt naar jezelf te kijken en te luisteren.

Ruimte maken voor reflectie is heel belangrijk als je in je kracht wilt blijven staan en iets voor jezelf en je klanten wilt betekenen. Reflectie zorgt voor verbinding tussen je waarden, opvattingen en je werkzaamheden. Bewust tijd maken voor reflectie zorgt bovendien voor veel effectiever gedrag.

“We hebben haast, dus we gaan eens rustig zitten” (Chinees gezegde)

 

2. Welke zakelijke doelen heb je voor je bedrijf in 2024?

  • Nieuwe of andere klanten aantrekken.
  • De klanttevredenheid verhogen.
  • Meer omzet of meer winst.
  • Een groeistrategie bepalen voor de salon of praktijk.
  • Juist minder werken of met een specifieke focus verder gaan.
  • De efficiëntie in de salon of praktijk verbeteren.
  • Je online zichtbaarheid verbeteren, aan de slag met social media voor de salon of praktijk.

Wat je doelen ook zijn, begin met het einde voor ogen, dan weet je waar je naar toe wilt. Zonder duidelijke bestemming weet je niet waar je naar toe gaat. Als je bestemming bekend is, vind je een weg om er te komen. Waar wil je naar toe? En waarom? Je hoeft nu nog niet te weten HOE je er komt, maar wel precies waar je naar toe wilt. Welke bestemming toets jij in op je navigatiesysteem?

Duidelijke keuzes geven je richting, waardoor je vastberaden aan de slag gaat. Ook zorgt het ervoor dat je actiever en creatiever wordt. Wanneer je een duidelijk doel hebt, zul je minder excuses vinden. Je voelt een gezonde druk om de doelen te behalen. Als je gaat voor vage doelen, dan heb je nog veel mogelijkheden om te ontsnappen. Dan probeer je eigenlijk maar wat. 

Doelen zorgen voor focus, motivatie en persoonlijke groei.

Met een doel maak je de ideeën die in je hoofd zitten concreet. Wanneer je jouw ideeën op papier zet, kun je een plan maken om ze te realiseren.

Doelen zorgen voor motivatie.

Wanneer je je doelen bereikt, voel je je succesvol.

Doelen helpen je het gevoel van succes te ervaren.

Het realiseren van je doelen, geeft een goed gevoel.

 

Doelen zorgen voor persoonlijke groei.

Om je bedoelen te bereiken is het vaak nodig om nieuwe vaardigheden te leren of dingen te doen die je nog nooit hebt gedaan.

“Don’t go through life, grow through life!”

Groot dromen mag, maar als je doel heel groot is, maak dan kleinere tussenstappen om uiteindelijk je doel te bereiken. Het moet wel reëel zijn, anders werkt het demotiverend.

 

3. Wat zijn je persoonlijke doelen voor 2024?

Wat vind jij belangrijk in je privéleven? Wat zijn de prioriteiten en wat zijn bijzaken? Heb je een goede balans tussen werk en privé? En hoe zit het met zelfzorg? Wanneer je werkzaam bent in de beauty-, wellness-, lifestyle of gezondheidsbranche, dan zorg je heel goed voor anderen. Maar…  vergeet je jezelf niet? Het helder hebben van jouw persoonlijke doelen en prioriteiten helpt je bij de juiste time management: waar wil jij je tijd wel en juist niet aan besteden?

 

4. Beauty- en wellnesstrends 2024

Waar liggen de kansen voor schoonheidsspecialisten en in de wellness- en lifestyle branche?  

Welke ontwikkelingen en trends zijn er op jouw vakgebied? En welke trends passen wel of juist niet bij jou en je bedrijf? Hoe authentieker je bent, hoe beter!

Je hoeft niet alle trends te volgen!

 

5. Het maken van een visiebord

Plannen maken is leuk, maar hoe zorg je er nu voor dat ze - door de hectiek van alledag - niet naar de achtergrond verdwijnen.

Een handig hulpmiddel het realiseren van je doelen is een visiebord (vision board).

Een visiebord is een collage van foto’s van de doelen en dromen die je wilt waarmaken. Dit kan zowel op zakelijk – als op persoonlijk vlak.

Met een visiebord maak je compact en concreet je exacte doelen zichtbaar. Je kunt een collage maken door foto’s en plaatjes op een mooi vel papier te plakken. Of je doet dit bijvoorbeeld digitaal, op Pinterest of in Canva. Je visiebord zorgt er voor dat je optimistisch blijft, ook op momenten waarop je de moed of motivatie even verliest. Wanneer je iets vaak genoeg en vol overtuiging herhaalt, wordt het je realiteit. Zorg ervoor dat je je visiebord dagelijks ziet.

 

WORKSHOP SUCCESVOL 2024

Wanneer je jouw visiebord in slechts één dag klaar wilt hebben, zonder dat je er thuis nog mee aan de slag moet, kom dan naar de live workshop SUCCESVOL 2024 op woensdag 17 januari in Sneek. Aan je eigen doelen werken met gelijkgestemde collega’s, inspiratie op locatie. Meer informatie of aanmelden voor de workshop: Meer info workshop succesvol 2024

 

Dus, ben je schoonheidsspecialist of beauty- wellness- lifestyle ondernemer; je hebt de kracht om je dromen waar te maken en van 2024 een succesvol jaar te maken! Stel duidelijke doelen, creëer een visiebord dat je inspireert en blijf jezelf ontwikkelen. Vind je het lastig om alleen je doelen te bepalen of je eraan te houden? Wil je graag persoonlijke begeleiding? Dan is een coachtraject op maat echt iets voor jou!

Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek en je weet binnen een half uur wat ik voor je kan betekenen. Ja, ik wil graag een oriëntatiegesprek!

Samen maken we jou nog succesvoller!

10 tips om het imago van je website te verbeteren

Doe de gewone dingen ongewoon goed.

Probeer de beste in jouw soort te zijn, net iets beter dan collega’s met hetzelfde aanbod. Zorg dat je altijd kwaliteit levert. Bij alle klanten. Ook bij die vervelende klant en ook bij de behandelingen die je liever niet meer zou doen (maar wel aanbiedt…).

Zorg voor een buitengewone klantbeleving

Maak het speciaal! Besteed aandacht aan alle details wanneer je klant jouw salon bezoekt. Van ontvangst, tot het afrekenen. Van de sfeer in de salon tot het zeeppompje bij het toilet. Van behandeling tot advies. Van het maken van een afspraak, tot nazorg. Etc., etc.

Jouw eigen, unieke route naar een succesvolle(re) salon.

Wat was het fijn dat we vorig weekend eindelijk weer live naar de vakbeurs konden! Ik was alle dagen van de partij op de Beauty Trade Special in Utrecht en heb genoten van alle nieuwe contacten en het weerzien met zoveel oude bekenden. Ik mocht elke dag de presentatie “Jouw eigen, unieke route naar een succesvolle(re) salon” verzorgen. Er was veel belangstelling en ook veel herkenning.

Misschien herken je het zelf ook wel…

Dat je thuiskomt na een beursbezoek met leuke nieuwe dingen, om er vervolgens achter te komen dat het op de één of andere manier niet werkt bij jouw in de salon? Of misschien word je wel eens onzeker door wat je bij collega’s allemaal voorbij ziet komen op social media? Of heb je soms het gevoel dat het je overkomt in de salon, dat je als het ware geleefd wordt. Hoe kun je er voor zorgen dat je voortaan alleen de keuzes maakt die goed voor jou en je salon zijn? Hoe zorg je er nu voor dat jij zelf je koers bepaalt?

Na het lezen van dit blog weet je beter wat er wel en niet bij je past en zal je gemakkelijker de juiste keuzes maken en ook veel krachtiger overkomen!

En denk niet voor je klant!!! Denk niet “dat wil ze toch niet” of “dat kan ze toch niet betalen”.

Je zou ook best bespreekbaar kunnen maken of er sprake is van een bepaald budget. Dan kun je jouw advies daarop aanpassen. Wat binnen haar mogelijkheden dan het beste is om te doen, gezien haar huidwens. Ik ben er van overtuigd dat je zeker 70% van het resultaat qua huidverbetering behaalt met een goede en consequente thuisverzorging. Dus welk resultaat mag je klant verwachten met alleen de salonbehandelingen? Wees daar heel eerlijk in!

Probeer je mindset te veranderen van “niet willen opdringen” naar “je klant niet tekort willen doen”!

Niet interessant, maar geïnteresseerd.

Het draait om jouw klant en haar huidwensen. Verkopen is eigenlijk je klant zo goed mogelijk helpen te kopen. Dus, eerst heel goed luisteren en verbinding maken met je klant, voordat je gaat verkopen. Wat is haar huidwens? Waar stoort ze zich aan? Wat zou ze graag bereiken? Hoe snel wil ze het gewenste resultaat bereiken?

Handige hulpmiddelen hierbij zijn een huiddoorsnede, een spiegel en misschien een huidscanapparaat. Pas daarna ga jij je advies qua behandelingen en producten geven.

Hou het simpel!

Kennis is macht, maar pas altijd je kennis aan op je klant. Zoals Einstein ooit zei: wanneer je het niet simpel kunt uitleggen, dan snap je het zelf niet goed genoeg! Je klant wil een oplossing voor haar huidprobleem en heeft geen boodschap aan ingewikkelde vaktaal en ingrediënten waar ze nog nooit van heeft gehoord. Ze wil weten hoe ze haar huidwens kan realiseren. Dit wil overigens niet zeggen dat jijzelf je vakkennis niet op orde moet hebben. Zeker niet! Maar val je klant er niet ongevraagd mee lastig.

Iedere klant het meest optimale advies

Integreer het adviseren. Het helpt enorm wanneer je in al je uitingen al vertelt dat je een uitgebreid advies geeft aan iedere klant. Noem het al op je website, op social media, op je menukaart etc. Zeg al meteen na het intakegesprek dat je na afloop van de behandeling een compleet productadvies op maat geeft. Zet alle producten bijvoorbeeld op een dienblaadje. Dat is heel overzichtelijk, voor jou en je klant, en dan ga je gewoon de producten kort uitleggen. Waarom dit product, wat doet het voor haar huid en hoe gebruikt ze het? Alles valt en staat met de manier waarop je adviseert! Ga niet pusherig te werk, maar geef open en eerlijk advies. En je kunt natuurlijk ook gewoon zeggen, dat je haar het meest complete advies wilt geven en dat ze uiteraard zelf bepaalt wat ze met dat advies doet.

Tot slot: hou contact met je klant! Vraag de volgende keer hoe het product bevalt. Als er iets niet goed is, kun je het maar beter horen. Dan kun je er iets mee doen.

Wil je ook graag leren hoe je met gemak en een goed gevoel kunt verkopen? Ik help je daar graag bij. Zo kunnen we bijvoorbeeld een compleet draaiboek voor advies en verkoop op maat maken voor jouw salon. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie!