Wat oranjekoek en fryske dùmkes te maken hebben met klantbeleving

Wat oranjekoek en fryske dùmkes te maken hebben met klantbeleving

Toen ik op Curaçao woonde en in de zomer even terug was in Nederland, ging ik met mijn broer en zus een dagje Solex rijden in het Friese Gaasterland. Ik had het geregeld vanaf Curaçao en las op de website dat we zouden worden ontvangen met koffie en een Friese lekkernij. Een beetje geplaagd door heimwee, zag ik het al helemaal voor me om daar in het bos te zitten met een heerlijk kopje Douwe Egberts koffie met Friese Oranjekoek (gebak). Ik kon al bijna niet wachten…

Toen onze broer-en-zussen-dag eindelijk was aangebroken en we aankwamen bij de locatie van de Solexverhuur, moesten we eerst even zoeken of er wel iemand aanwezig was bij het bedrijf. Dat bleek wel het geval te zijn. We kregen elk een Solex toegewezen en terloops werd er gevraagd of we misschien ook koffie wilden. (Ja, natuurlijk!!!!!)

We kregen toen een wegwerp bekertje met koffie uit de automaat en een voorverpakt Frysk dùmke (een heeeeel klein Fries koekje) erbij in de hand gedrukt, staand in de loods. Had het bedrijf gelogen op de website? Nee, zeker niet. Overtrof het mijn verwachtingen? Nee….. ook zeker niet ???? Ook al bedoelden ze het echt heel goed… Wanneer er nu niks over de koffie op hun website had gestaan, dan hadden we het waarschijnlijk juist als “extra” ervaren.

Meer artikelen

Met de juiste focus het nieuwe jaar in: Zakelijke en Persoonlijke doelen voor Schoonheidsspecialisten en andere ondernemers in de Wellness- en Lifestyle branche!

Nu het einde van het jaar dichterbij komt, is het de perfecte tijd om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat het nieuwe jaar je zal gaan brengen. Dit blog gaat over het stellen van duidelijke zakelijke en persoonlijke doelen, omdat ik geloof dat het hebben van de juiste focus de sleutel is tot een succesvol en bevredigend 2024.

In 5 stappen naar een succesvol 2024:

 

1. Reflectie op het afgelopen jaar

Voordat je aan de slag gaat met je plannen voor het nieuwe jaar, is het belangrijk om terug te kijken en te leren van de periode die achter je ligt.

Ken je het verhaal van de houthakker? Het is een metafoor die je het belang van reflecteren duidelijk maakt.

Er was eens een houthakker…..

Op de eerste dag bij zijn nieuwe werkgever ging hij enthousiast aan het werk. Hij kapte achttien bomen. De volgende dag stond hij wat vroeger op, vastbesloten om het nog beter te doen. Hij kapte vijftien bomen. “Ik zal wel moe zijn”, dacht hij. “Morgen gaat het vast weer beter. ”De volgende dag kapte hij er negen, daarna vijf en de laatste dag was hij de hele middag bezig om zijn tweede boom te kappen. Ongerust over zijn toekomst bij het bedrijf ging hij naar zijn leidinggevende en die vroeg hem: ”Wanneer heb je voor het laatst je bijl geslepen? ”Hij antwoordde: “Slijpen? Ik heb geen tijd gehad om te slijpen, want ik heb het veel te druk met kappen.”

In plaats van de tijd te nemen om effectiever te worden, blijven we door ploeteren met een botte bijl. Als je regelmatig de tijd neemt voor reflectie, blijf je scherp op alle gebieden. Neem de tijd om echt naar jezelf te kijken en te luisteren.

Ruimte maken voor reflectie is heel belangrijk als je in je kracht wilt blijven staan en iets voor jezelf en je klanten wilt betekenen. Reflectie zorgt voor verbinding tussen je waarden, opvattingen en je werkzaamheden. Bewust tijd maken voor reflectie zorgt bovendien voor veel effectiever gedrag.

“We hebben haast, dus we gaan eens rustig zitten” (Chinees gezegde)

 

2. Welke zakelijke doelen heb je voor je bedrijf in 2024?

  • Nieuwe of andere klanten aantrekken.
  • De klanttevredenheid verhogen.
  • Meer omzet of meer winst.
  • Een groeistrategie bepalen voor de salon of praktijk.
  • Juist minder werken of met een specifieke focus verder gaan.
  • De efficiëntie in de salon of praktijk verbeteren.
  • Je online zichtbaarheid verbeteren, aan de slag met social media voor de salon of praktijk.

Wat je doelen ook zijn, begin met het einde voor ogen, dan weet je waar je naar toe wilt. Zonder duidelijke bestemming weet je niet waar je naar toe gaat. Als je bestemming bekend is, vind je een weg om er te komen. Waar wil je naar toe? En waarom? Je hoeft nu nog niet te weten HOE je er komt, maar wel precies waar je naar toe wilt. Welke bestemming toets jij in op je navigatiesysteem?

Duidelijke keuzes geven je richting, waardoor je vastberaden aan de slag gaat. Ook zorgt het ervoor dat je actiever en creatiever wordt. Wanneer je een duidelijk doel hebt, zul je minder excuses vinden. Je voelt een gezonde druk om de doelen te behalen. Als je gaat voor vage doelen, dan heb je nog veel mogelijkheden om te ontsnappen. Dan probeer je eigenlijk maar wat. 

Doelen zorgen voor focus, motivatie en persoonlijke groei.

Met een doel maak je de ideeën die in je hoofd zitten concreet. Wanneer je jouw ideeën op papier zet, kun je een plan maken om ze te realiseren.

Doelen zorgen voor motivatie.

Wanneer je je doelen bereikt, voel je je succesvol.

Doelen helpen je het gevoel van succes te ervaren.

Het realiseren van je doelen, geeft een goed gevoel.

 

Doelen zorgen voor persoonlijke groei.

Om je bedoelen te bereiken is het vaak nodig om nieuwe vaardigheden te leren of dingen te doen die je nog nooit hebt gedaan.

“Don’t go through life, grow through life!”

Groot dromen mag, maar als je doel heel groot is, maak dan kleinere tussenstappen om uiteindelijk je doel te bereiken. Het moet wel reëel zijn, anders werkt het demotiverend.

 

3. Wat zijn je persoonlijke doelen voor 2024?

Wat vind jij belangrijk in je privéleven? Wat zijn de prioriteiten en wat zijn bijzaken? Heb je een goede balans tussen werk en privé? En hoe zit het met zelfzorg? Wanneer je werkzaam bent in de beauty-, wellness-, lifestyle of gezondheidsbranche, dan zorg je heel goed voor anderen. Maar…  vergeet je jezelf niet? Het helder hebben van jouw persoonlijke doelen en prioriteiten helpt je bij de juiste time management: waar wil jij je tijd wel en juist niet aan besteden?

 

4. Beauty- en wellnesstrends 2024

Waar liggen de kansen voor schoonheidsspecialisten en in de wellness- en lifestyle branche?  

Welke ontwikkelingen en trends zijn er op jouw vakgebied? En welke trends passen wel of juist niet bij jou en je bedrijf? Hoe authentieker je bent, hoe beter!

Je hoeft niet alle trends te volgen!

 

5. Het maken van een visiebord

Plannen maken is leuk, maar hoe zorg je er nu voor dat ze - door de hectiek van alledag - niet naar de achtergrond verdwijnen.

Een handig hulpmiddel het realiseren van je doelen is een visiebord (vision board).

Een visiebord is een collage van foto’s van de doelen en dromen die je wilt waarmaken. Dit kan zowel op zakelijk – als op persoonlijk vlak.

Met een visiebord maak je compact en concreet je exacte doelen zichtbaar. Je kunt een collage maken door foto’s en plaatjes op een mooi vel papier te plakken. Of je doet dit bijvoorbeeld digitaal, op Pinterest of in Canva. Je visiebord zorgt er voor dat je optimistisch blijft, ook op momenten waarop je de moed of motivatie even verliest. Wanneer je iets vaak genoeg en vol overtuiging herhaalt, wordt het je realiteit. Zorg ervoor dat je je visiebord dagelijks ziet.

 

WORKSHOP SUCCESVOL 2024

Wanneer je jouw visiebord in slechts één dag klaar wilt hebben, zonder dat je er thuis nog mee aan de slag moet, kom dan naar de live workshop SUCCESVOL 2024 op woensdag 17 januari in Sneek. Aan je eigen doelen werken met gelijkgestemde collega’s, inspiratie op locatie. Meer informatie of aanmelden voor de workshop: Meer info workshop succesvol 2024

 

Dus, ben je schoonheidsspecialist of beauty- wellness- lifestyle ondernemer; je hebt de kracht om je dromen waar te maken en van 2024 een succesvol jaar te maken! Stel duidelijke doelen, creëer een visiebord dat je inspireert en blijf jezelf ontwikkelen. Vind je het lastig om alleen je doelen te bepalen of je eraan te houden? Wil je graag persoonlijke begeleiding? Dan is een coachtraject op maat echt iets voor jou!

Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek en je weet binnen een half uur wat ik voor je kan betekenen. Ja, ik wil graag een oriëntatiegesprek!

Samen maken we jou nog succesvoller!

10 tips om het imago van je website te verbeteren

Doe de gewone dingen ongewoon goed.

Probeer de beste in jouw soort te zijn, net iets beter dan collega’s met hetzelfde aanbod. Zorg dat je altijd kwaliteit levert. Bij alle klanten. Ook bij die vervelende klant en ook bij de behandelingen die je liever niet meer zou doen (maar wel aanbiedt…).

Zorg voor een buitengewone klantbeleving

Maak het speciaal! Besteed aandacht aan alle details wanneer je klant jouw salon bezoekt. Van ontvangst, tot het afrekenen. Van de sfeer in de salon tot het zeeppompje bij het toilet. Van behandeling tot advies. Van het maken van een afspraak, tot nazorg. Etc., etc.

Jouw eigen, unieke route naar een succesvolle(re) salon.

Wat was het fijn dat we vorig weekend eindelijk weer live naar de vakbeurs konden! Ik was alle dagen van de partij op de Beauty Trade Special in Utrecht en heb genoten van alle nieuwe contacten en het weerzien met zoveel oude bekenden. Ik mocht elke dag de presentatie “Jouw eigen, unieke route naar een succesvolle(re) salon” verzorgen. Er was veel belangstelling en ook veel herkenning.

Misschien herken je het zelf ook wel…

Dat je thuiskomt na een beursbezoek met leuke nieuwe dingen, om er vervolgens achter te komen dat het op de één of andere manier niet werkt bij jouw in de salon? Of misschien word je wel eens onzeker door wat je bij collega’s allemaal voorbij ziet komen op social media? Of heb je soms het gevoel dat het je overkomt in de salon, dat je als het ware geleefd wordt. Hoe kun je er voor zorgen dat je voortaan alleen de keuzes maakt die goed voor jou en je salon zijn? Hoe zorg je er nu voor dat jij zelf je koers bepaalt?

Na het lezen van dit blog weet je beter wat er wel en niet bij je past en zal je gemakkelijker de juiste keuzes maken en ook veel krachtiger overkomen!

Gewoon goed zijn is niet voldoende.

Het enthousiasme van je klant hangt niet alleen af van je behandeling, maar met name ook van de verwachting die ze van tevoren van de behandeling heeft. Die verwachtingen kunnen gebaseerd zijn op wat er op je website staat of op de ervaringen die ze eerder heeft opgedaan, bij jou of bij andere salons. Als je aan deze verwachtingen voldoet, dan heb je een tevreden klant. Maar wanneer je niet alleen tevreden klanten wilt, maar fans, dan is dat niet voldoende! je zult de verwachtingen moeten overtreffen! Je moet je klant een ervaring geven, die ze nooit vergeet en die ze bovendien graag doorvertelt. Denk heel goed na hoe je de behandelingen bijvoorbeeld beschrijft op je website of in andere reclame uitingen. Natuurlijk wil je jezelf en je salon zo goed mogelijk presenteren, maar wek geen verwachtingen die je niet waarmaakt.

Risico

Het risico van het overtreffen van verwachtingen is dat je klant het de volgende keer weer verwacht. Toch kun je het daar niet om laten, want “gewoon tevreden” is niet genoeg om klanten aan je te binden. Wel kun je aan je klant duidelijk maken dat iets een uitzondering is, dit maakt het voor je klant zelfs nog specialer en ze verwacht het de volgende keer niet automatisch weer. Het is wel belangrijk om hier duidelijk in te zijn, want anders kun je – hoe goed bedoeld ook – jezelf behoorlijk in de vingers snijden.

Want stel je bijvoorbeeld eens voor dat je een klant in de salon hebt voor een behandeling waar geen gezichtsmassage bij hoort. Je volgende klant heeft echter net afgebeld, dus je hebt de tijd. Je hebt een goed humeur, wilt een goede indruk maken en geeft de klant een heerlijke gezichtsmassage. De volgende keer komt deze klant weer en ze verheugt zich al op een heerlijke, ontspannende behandeling. Deze keer staat ze echter, zonder massage, al binnen een uur weer buiten.

Wat zal deze klant denken?

Wat had ik de vorige keer een geluk dat ik toen wel een massage kreeg.

Wat viel de behandeling me deze keer tegen.

Variatie in kwaliteit

Hoewel het dus goed is om verwachtingen te overtreffen, moet je variatie in kwaliteit zien te voorkomen! Variatie in kwaliteit is een belangrijke oorzaak van het verliezen van klanten. Als een pizzeria bijvoorbeeld de pizza “Fantasie van de kok” op de kaart heeft staan, mag de pizza dus elke keer anders zijn. Maar het kan niet zo zijn, dat de kok de ene keer zoveel fantasie heeft dat de pizza wel 15 verschillende toppings heeft en de andere keer alleen maar kaas en tomatensaus.

In de salon werkt het ook zo. Je kunt niet de ene keer wel proefjes bij de cadeaubon doen en de andere keer niet. Je kunt ook niet de ene keer je klant ontvangen met een heerlijk kopje koffie, met een glaasje water en een schaaltje met bonbons erbij en de volgende keer een ‘kaal’ kopje koffie geven. Als je de deur voor een klant open houdt, doe je dat voor iedere klant en altijd. En zorg ook voor een consequent kwaliteitsniveau van je behandelingen. Want stel je voor, er komt een klant van wie je veel verwacht. Je legt haar in de watten en doet allemaal extra dingen om het haar naar de zin te maken. Dit vertelt ze vervolgens enthousiast op een verjaardag, haar vriendin komt daarop ook bij jou; dan verwacht ze dit ook. En ook wanneer je met meerdere specialisten werkt, dan heeft iedereen natuurlijk wel eigen, unieke eigenschappen, maar voorkom dat de klant bij de ene medewerker veel meer krijgt dan bij de andere. Om onduidelijkheid en teveel variatie te voorkomen, raad ik je aan om alles heel duidelijk te omschrijven in je concept.

Duidelijk concept

Een concept zou je kunnen zien als de spelregels voor jouw salon. Het is heel belangrijk om deze ‘regels’ duidelijk te hebben. Vind je het lastig om een duidelijk concept te maken voor je salon? In een persoonlijk 1-op-1 coachtraject help ik je graag om jouw eigen, unieke concept te maken. Samen maken we jouw salon nog succesvoller!